Córdoba

CÓRDOBA

Córdoba is een gezellige stad, bekend van de de moskee-kathedraal en een mooie, Romeinse brug. Er is echter veel meer te zien.

DE STAD

Er zijn veel winkeltjes, parken en terrasjes waardoor je af en toe lekker bij kunt komen van een bezoek aan de vele bezienswaardigheden. De bewoners van Córdoba doen hun best om hun binnentuintjes (patios) zo mooi mogelijk te maken, want in mei er is een jaarlijkse wedstrijd.

MEZQUITA-CATEDRAL

Dit was tot de christelijke Reconquista de grootste moskee ter wereld, en zou eigenlijk ook nu nog in de top 3 staan. Vroeger bood de moskee ruimte aan wel 20.000 gelovigen. Het bouwwerk is echter in de 16e eeuw voorzien van een kathedraal in het midden van het gebouw en daarmee een christelijk heiligdom geworden. De moskee is echter zo groot, dat de kathedraal slechts 10 % van het vloeroppervlak in beslag neemt! Uniek aan deze moskee zijn de vele honderden marmeren zuilen (vaak afkomstig van Romeinse ruïnes) met hoefijzerbogen. Het heiligdom van de moskee (de mihrab) is nog intact en prachtig om te zien.

Het is verstandig om van tevoren te reserveren.

> Toegangskaarten Mezquita-Catedral

MADINAT AL-ZAHRA

Iets ten westen van Córdoba bevinden zich de ruïnes van de 10e-eeuwse Moorse paleisstad Madinat al-Zahra, eigenlijk المدينهُ الزهراء‎ Madīnat az-Zahrā, wat zowel "schitterende stad" als "stad van Zahrā" betekent. Zahrā was de geliefde van Abd-ar-Rahman III al-Nasir, die zich had uitgeroepen tot kalief of opvolger van de profeet Mohammed. In zijn regeerperiode bereikte Andalusië een cultureel hoogtepunt waarbij de rest van Europa verbleekte. Om zijn status te benadrukken, liet Abd-ar-Rahman een schitterende stad bouwen aan de rand van de bergen, waar vers water kon worden aangevoerd. In de 11e eeuw kwam het kalifaat in verval. Rond 1010 werd Madinat al-Zahra verwoest door orthodox islamitische berberstammen uit Noord-Afrika. Pas in 1910 werd Madinat al-Zahra weer teruggevonden en begon archeologisch onderzoek. Inmiddels is een aanzienlijk terrein blootgelegd en zijn diverse van de belangrijkste gebouwen enigszins gereconstrueerd. Naast het complex ligt een museum, grotendeels ondergronds om het landschap van Madinat al-Zahra niet te verstoren. Het museum toont een aantal belangrijke voorwerpen die zijn opgegraven en zowel de geschiedenis als de ligging van de paleisstad wordt er uitgelegd.

ANDERE MOOIE STEDEN

1 uur 55

Stad van het Alhambra

GRANADA

45 min

Malaga
dICHTERBIJ

MÁLAGA

2 uur 30

HOOFDSTAD VAN ANDALUSIË

SEVILLA

OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?