Córdoba

CÓRDOBA

Córdoba is een gezellige stad, bekend van de de moskee-kathedraal, de Joodse wijk met de synagoge uit 1305 en een mooie, Romeinse brug. Er is echter veel meer te zien. Je bent er met de auto in twee uur vanaf Guaro.

DE STAD

Córdoba heeft veel winkeltjes, parken en terrasjes waardoor je af en toe lekker bij kunt komen van een bezoek aan de vele bezienswaardigheden. De bewoners van Córdoba doen hun best om hun binnentuintjes (patios) zo mooi mogelijk te maken, want in mei er is een jaarlijkse wedstrijd. Tip: Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen bij winkelcentrum Archángel. Binnen een kwartier lopen ben je in het oude centrum.

MEZQUITA-CATEDRAL

Dit was tot de christelijke Reconquista de grootste moskee ter wereld, en zou eigenlijk ook nu nog in de top 3 staan. Vroeger bood de moskee ruimte aan wel 20.000 gelovigen. Het bouwwerk is echter in de 16e eeuw omgebouwd tot een katholieke kathedraal. De moskee is echter zo groot, dat de barokke kathedraal slechts 10 % van het vloeroppervlak in beslag neemt! Uniek aan deze moskee zijn de vele honderden marmeren zuilen (vaak afkomstig van Romeinse ruïnes) met hoefijzerbogen. Het heiligdom van de moskee (de mihrab) is nog intact en prachtig om te zien. Voor een paar euro extra kun je ook de toren beklimmen. Hier heb je het hoogste uitzicht van Córdoba.

Het is verstandig om van tevoren te reserveren.

> Toegangskaarten Mezquita-Catedral

MADINAT AL-ZAHRA

Iets ten noordwesten van Córdoba liggen de ruïnes van de 10e-eeuwse Moorse paleisstad Madinat al-Zahra, المدينهُ الزهراء‎ wat zowel "schitterende stad" als "stad van Zahrā" betekent. Zahrā was de geliefde van Abd-ar-Rahman III al-Nasir, die zich had uitgeroepen tot kalief (opvolger van de profeet Mohammed). In zijn regeerperiode bereikte Andalusië een cultureel hoogtepunt waarbij de rest van Europa verbleekte. Abd-ar-Rahman liet een schitterende stad bouwen aan de rand van de bergen, waar vers water kon worden aangevoerd. Rond 1010 werd Madinat al-Zahra verwoest door orthodox islamitische berberstammen uit Noord-Afrika. Pas in 1910 werd Madinat al-Zahra weer teruggevonden en begon archeologisch onderzoek. Er is een aanzienlijk terrein blootgelegd en diverse gebouwen zijn enigszins gereconstrueerd. Naast het complex ligt een grotendeels ondergronds museum. Het museum toont belangrijke voorwerpen die zijn opgegraven en zowel de geschiedenis als de ligging van de paleisstad wordt er uitgelegd.

ANDERE MOOIE STEDEN

1 uur 55

Stad van het Alhambra

GRANADA

45 min

Malaga
dICHTERBIJ

MÁLAGA

2 uur 30

HOOFDSTAD VAN ANDALUSIË

SEVILLA

OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?