Antequera

ANTEQUERA

Antequera is een stijlvolle stad met het Moorse Alcazaba, een aantal bezienswaardige kerken, dolmen (hunebedden) en musea. Niet ver van Antequera liggen El Torcal en de Laguna de Fuente de Piedra.

DE STAD

Antequera ligt heel mooi tussen de bergen. De Peña de los Enamorados valt onmiddellijk op. Deze berg lijkt op het gezicht van een vrouw. De rots van de geliefden is vernoemd naar een beroemde legende over een Moors stel van rivaliserende groepen. Uiteindelijk zouden ze samen van de rots zijn gesprongen. In de stad vind je diverse historische kerken. Aan de rand van Antequera zijn enkele dolmen te bezoeken, o.a. de Dolmen de Menga. Dit zijn hunebedden uit de Bronstijd. In tegenstelling tot de hunebedden in Nederland, zijn deze hunebedden nog gaaf en bedekt met aarde. Door een poort zijn ze ook van binnen te bewonderen. Naast het Alcazaba staat de 16e-eeuwse kerk Real Colegiata de Santa María la Mayor. Hierin vind je een expositie over de bezienswaardigheden in Antequera.

ALCAZABA

Dit 14e-eeuwse Moorse fort biedt een prachtig uitzicht op de stad en heeft een van de meest indrukwekkende kasteeltorens van Andalusië. Er zijn fraaie tuinen en  de restanten van Romeinse baden. Bij de ingang vind je de 16e-eeuwse Arco de los Gigantes (Poort van de Reuzen), gebouwd met Romeinse elementen ter ere van Philips II.  Hier is ook de ingang waar je een audioguide kunt lenen voor ca. € 6. 

IN DE BUURT

Combineer een bezoek aan Antequera met een een wandeling door de bijzondere rotsformaties van El Torcal of ga flamingo's spotten bij het Laguna de Fuente de Piedra. Of kom meer te weten over wolven in het Lobo Park.

Wolven in Lobo Park

Tussen Antequera en El Torcal vind je het Lobo Park. Dit is een kleine wolvenkolonie. In omheinde stukken van het terrein leven verschillende soorten wolven, waaronder een zeldzame steppenwolf. Omdat met name de groepen Europese wolven en de Spaanse wolven redelijk groot zijn, wordt hierbij het leven in de vrije natuur zoveel mogelijk benaderd. Wolven zijn schuw en kunnen daarom alleen met een gids worden bezocht (ieder uur). De gids vertelt veel interessante informatie. Er werkt ook een Vlaamstalige gids.

Flamingo’s 

Vlakbij Antequera vind je een groot meer, het Laguna de Fuente de Piedra. Door het hoge zoutgehalte trekt het flamingo’s aan. Je kunt er rondwandelen en deze mooie vogels bewonderen.

> Meer over flamingo’s kijken

El Torcal

Een bezoek aan Antequerra is prima te combineren met een wandeling door het prachtige rotsgebied van El Torcal. 

> Meer over El Torcal

OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?