Vogels kijken

VOGELS KIJKEN IN ANDALUSIË

Gieren, flamingo's en trekvogels

Andalusië is een paradijs voor vogelliefhebbers. Ook in de buurt van Casa Sonrisa zijn veel vogels te zien. Ben je geen ervaren vogelaar? Dan kun je een excursie boeken en trek je er een dag met een gids op uit.

Andalusië ligt op de belangrijkste trekroutes naar Afrika. Bij Tarifa is de afstand naar Afrika het kortste, minder dan 20 km. Hier kun je dan ook heel veel vogels de overtocht naar Afrika zien maken, zoals ooievaars en veel roofvogels.

Bovendien heeft Zuid-Spanje een gevarieerd landschap waar diverse vogelsoorten zich thuis voelen: rotsachtige bergen, rivieren en meren met zout en zoet water, bossen, moerassen, enz. In de dorpen vallen vooral de vele gierzwaluwen op. Bij stilstaand zout water leven bijna het hele jaar door flamingo’s.

En in de bergen zijn elke dag wel vale gieren te zien. In de provincie Málaga leven de meeste havikarenden van de wereld. Kenners zullen moeiteloos de vele andere soorten arenden in de regio herkennen.  Ook mooie kleurrijke vogels zoals de hop, bijeneters en ijsvogels zijn er vaak te spotten. 

VOGELEXCURSIE ANDALUSIË

Zelf zijn we geen echte vogelkenners, maar tijdens wandelingen horen we altijd heel veel bijzondere vogelgeluiden en ook zien we regelmatig roofvogels overvliegen. Maar welke? Geen idee.

Tijd voor een vogelexcursie dus. We vonden een echte kenner, Luis Alberto Rodríguez. Een ervaren gids uit Málaga, die de vele vogelsoorten in Andalusië moeiteloos herkende. Hij sprak vloeiend Engels, wat best uniek is voor een Spanjaard. Dus onze verwachtingen waren hooggespannen.

In de door ons geboekte excursie stonden twee mooie gebieden niet ver van Casa Sonrisa op het programma:

 • Natuurgebied El Chorro
 • De oevers van de Rio Grande

Bij het eerste gebied zweven veel roofvogels en zijn er op en rond de rotsen ook veel kleine vogels te zien. In en rond de Rio Grande zijn veel watervogels te vinden.

 

VOGELS BIJ EL CHORRO

Aangekomen bij het prachtige natuurgebied van El Chorro hoefden we niet ver te lopen om veel verschillende vogelsoorten te zien.

Bij het Guadalhorce-stuwmeer zagen we onder andere:

 • diverse arenden, zoals de havikarend, slangenarend en zelfs een visarend
 • rotsgierzwaluwen
 • roodkopklauwieren
 • kleinere vogels zoals de putter, rotsmus, etc.

VOGELS BIJ DE RIO GRANDE

Bij de Rio Grande zagen we uiteraard veel watervogels, maar in de bomen aan de oevers fladderen ook veel andere vogeltjes. We konden er parkeren aan de over naast de brug van de A-357, vlak voorbij de afrit Coín-Marbella.

We zagen onder andere: 

 • diverse steltkluten
 • zilverreigers en koereigers
 • een koppel dwergarenden
 • vele bijeneters
 • een hop

RUIM 50 VOGELSOORTEN

Onze hoge verwachtingen werden ruimschoots overtroffen. Tijdens de excursie met Luis Alberto zagen we op één dag wel 50 verschillende vogelsoorten! Nooit gedacht dat er zoveel verschillende vogels om ons heen vliegen als we een wandeling in de Sierra de las Nieves maken.

De vogelexcursie met Luis Alberto was dus zeker een aanrader. Helaas heeft hij in de zomer van 2019 besloten om een baan te accepteren bij familie in Madrid. Wie weet komt hij weer een keer terug!

FLAMINGO'S KIJKEN

Je kunt ook andere unieke andere vogelgebieden vinden in Andalusië. Zo kun je op diverse plekken flamingo’s spotten. De grootste kolonie van Europa is te vinden bij de Laguna de Fuente Piedra nabij Antequera. Maar wij zagen ook flamingo’s en lepelaars op loopafstand van het stadje Tarifa (iets voorbij Gibraltar en Algeciras).

OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?