Sierra de las Nieves

SIERRA DE LAS NIEVES

Ongerepte natuur & culturele tradities

Guaro ligt aan de rand van natuurpark Sierra de las Nieves, ook wel bekend als de Serranía de Ronda. Het is een van de mooiste bergstreken van Andalusië, een UNESCO biosfeer en heeft nog veel culturele tradities. Op 1 juli 2021 werd de Sierra de las Nieves officieel een nationaal park.

VERKEN DE WITTE DORPJES

Verspreid door de Sierra de las Nieves vind je 12 witte dorpjes, allemaal schitterend tussen de bergen. De dorpen koesteren hun tradities en oude ambachten. De mensen zijn gastvrij en laten je graag kennismaken met hun feesten en evenementen. In veel dorpen is er een romería, een soort bedevaart die eindigt met dans en muziek. Maar ook de Semana Santa met Pasen en de kermis (feria) in de zomer zijn in elk dorp een jaarlijks hoogtepunt. Bekijk per dorp onze tips voor sportieve activiteiten en traditionele feesten.

ALOZAINA

Alozaina is een van de mooist gelegen dorpjes in dit gebied. Vanaf de mirador in het dorp heb je een fantastisch uitzicht. Je vindt er verder nog overblijfselen van een 14e-eeuws kasteel. Dit is in 1951 opnieuw opgebouwd. Van de oorspronkelijke muren en de Moorse toren is een klein deel bewaard gebleven.

Wandelen

Er is een mooie route die begint bij de begraafplaats van het dorp. Vanaf hier loop je langs de olijfboomgaarden van Alozaina met een prachtig uitzicht op het dorp. 

> Bekijk de route

Tradities

 • Februari: Carnaval de harina, waarbij dorpsgenoten meel naar elkaar gooien.
 • Eerste zondag van mei: Romería de la Santa Cruz de Jorox. Feestelijke bedevaart die loopt van Alozaina naar Jorox.
 • 25 en 26 juli: Feria de Julio. 
 • Tussen 12-15 september: Feria de aceituna. Een feestdag om te vieren dat de zomer voorbij is en de oogst van de olijven begint.

EL BURGO

El Burgo ligt op 591 meter hoogte. Het ligt aan de weg naar de Ronda en kenmerkt zich door groene heuvels en olijfboomgaarden. Heerlijk om te wandelen, fietsen of paardrijden.

Paardrijden 

In de buurt van het dorp El Burgo kun je de Sierra de las Nieves te paard verkennen met een ervaren gids. Zo zie je het prachtige landschap weer eens op een heel andere manier. Voor beginners is het advies om een route van 1 tot maximaal 3 uur te nemen. 

> Meer informatie

Tradities

 • Februari: Carnaval.
 • Eind februari: Fiesta Sopa de Siete Ramales. Groot dorpsfeest waar dorpsbewoners een enorme pan met soep bereiden met 7 ingrediënten. De soep wordt gratis uitgedeeld.
 • Eerste zondag in augustus: Romería Virgen de las Nieves – feestelijke bedevaart met na afloop zang en dans.
 • Eind augustus: kermis (feria) met dans en zang.  

GUARO

Casa Sonrisa ligt in Guaro, aan de rand van de Sierra de las Nieves.

Guaro – dorp van de cultuur

Guaro bestaat al sinds de tijd van Al-Andalus. Als herinnering aan de Moorse geschiedenis ontstond in de jaren negentig van de 20e eeuw het jaarlijkse Festival de la Luna Mora. Uit heel Andalusië komen begin september duizenden bezoekers naar dit festival.
 
Guaro ligt aan de rand van de Sierra de las Nieves en vanaf hier kun je dus ook uitgebreid wandelen en fietsen.
 

Tradities

 • Pasen: Semana Santa met diverse processies
 • Half mei: Romería 
 • Eind augustus: kermis (feria) met dans en zang.  
 • Tweede weekend van september: Festival de la Luna Mora

ISTÁN

Het witte bergdorp Istán ligt op 287 meter hoogte in het zuidelijke deel van de Sierra de las Nieves. Het ligt vlakbij het prachtig gelegen stuwmeer Embalse de la Concepción. Het dorp Istán is zeker ook een bezoek waard. Het dorp is bekend om zijn bronnen en irrigatiekanalen. Deze werden vroeger gebruikt om de kuststreek van drinkwater te voorzien. Er is een wandelroute in het dorp langs diverse bronnen en je hebt er veel mooie doorkijkjes en uitzichtpunten. Vlakbij het dorp kun in de zomer lekker baden in de riviertjes.

Stuwmeer, poeltjes en watervallen

In de buurt van het stuwmeer kun je mooie wandelingen maken, vissen of kanoën. Het meer kun je het beste bereiken met de auto. Parkeer dan bij Ermita de San Miguel. Ietsje terug aan de overkant van de weg begint een onverharde weg naar het meer. 

Vanaf Marbella loopt een wandelroute van ongeveer 8,5 kilometer naar Istán. Ook een bezoek aan de Charca del Canalon, ongeveer 8 km vanaf Istán, is de moeite waard.  De route volgt de rivier de Rio Verde met veel poeltjes waar je lekker kunt zwemmen of kunt genieten van de watervallen.

Of verken het gebied per 4×4 jeep (opstappunt Marbella)

 • Semana Santa (Pasen) wordt uitgebreid gevierd
 • Laatste weekend september: 4 tot 6 dagen kermis (Feria de San Miguel).
 • De zondag voor 29 september is er een processie naar de Ermita de San Miguel

MONDA

Het witte dorp Monda ligt op ongeveer 4 kilometer van Guaro. Je vindt er ook het Castillo de Monda. Dit is een hotel waarin de resten van een Moors kasteel zijn verwerkt en dat wordt gerund door Nederlanders. In het restaurant kun kun je heerlijk eten en heb je een spectaculair uitzicht. In het dorp vind je natuurlijke bronnen en fonteinen, zoals de Fuente Lavadero de la Jaula uit de 16e eeuw. Dit was ooit een openbare wasplaats en een drinkplaats voor dieren.

ROMEINSE HISTORIE

Tussen het dorp en de rivier ligt nog een stuk van een Romeinse weg. De Romeinen vervoerden hier olijven, wijn en granen naar andere streken om te verhandelen. De basis van de weg is nog origineel en je kunt er gewoon op wandelen. Er is ook een Romeinse brug.

In de buurt van Monda kun je ook heerlijk wandelen op het platteland. Bekijk enkele wandelroutes (wikiloc). 

Ook is het mogelijk om een wijnproeverij te doen bij een Nederlands stel. Ze geven je een rondleiding op de wijngaard en daarna een uitleg in de bodega. Daarna kun je zelf wijn proeven.

Tradities

 • Februari: Carnaval
 • Een zondag in maart: Dag van de Monda-soep. Bewoners maken op het dorpsplein pannen met poncima-soep op basis van brood, groente en ei.
 • 15-18 augustus: Feria de San Roque, diverse festiviteiten

In de maanden juni en juli worden er verschillende evenementen in Monda georganiseerd, zoals een schildersdag, een muziekfestival, danswedstrijd, etc.

OJÉN

Ojén ligt op 10 kilometer van Marbella. Het dorp ligt prachtig en onderweg naar Marbella moet je er zeker even stoppen. In het dorp zijn grotten en restanten van een oud Moors kasteel te zien. Verder is er een museum waar je kunt zien hoe olijfolie hier vroeger werd geperst. En er is een wijnmuseum met uitleg over de productie van Malagawijn.

Klimmen

In de omgeving zijn veel grotten en vanuit het dorp zijn er verschillende wandelroutes door de Sierra Blanca of de Sierra de las Nieves.

Een mooie wandeling is die  naar het uitzichtpunt met het monument voor de berggeit. Of iets uitdagender: de klim naar het Cruz de Juanar op 1.178 meter.  Hiervoor kun je het beste starten bij de Refugio de Juanar. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en Marbella.

> Meer over Sierra Blanca

Tradities

 • 28 januari: carnaval en Dag van Andalusië.
 • 1 mei: romería met muziek, dans en lokale gerechten.
 • Laatste week van juli: het Flamenco festival.
 • 1 november: kastanjefestival met geroosterde tamme kastanjes.

TOLOX

Tolox is prachtig gelegen. Een deel van het dorp is gebouwd op de resten van een oud kasteel (Rinconada del Castillo). Het dorp zelf ligt op 315 meter, maar het ligt niet ver van de Torrecilla (1919 meter), de hoogste berg van de Sierra de las Nieves en de hele provincie Málaga. Tolox is een historisch kuuroord met zwavelhoudend water.

Waterval en grotten

Bij het badhuis van Tolox – Balneario de Tolox starten mooie wandelroutes. De Sendero Charco de la Virgen is circa 5 kilometer en loopt door en langs de rivier. Het eindpunt is een poel met een waterval. Je doet er ongeveer 1 tot 1,5 uur over.

Uitdaging is natuurlijk de beklimming van de Torrecilla (1919 meter). Startpunt: Recreatiegebied Quejigales. 

Hou je van grotten, kloven  en speleologie? Dan biedt dit gebied ook volop mogelijkheden.

Tradities

 • Carnavalsmaandag: Dag van het poeder. Om 11:00 uur gooit iedereen talkpoeder naar elkaar.
 • 14-18 augustus: Feria de San Roque, diverse festiviteiten zoals muziek, cabaret, flamenco, etc. Hoogtepunt is het grote vuurwerk (La Coheta) na de kerkmis op 16 augustus.
 • Eind september: Art Tolox, een driedaags evenement waar kunstenaars uit de omgeving hun werk tonen en bezoekers mogen helpen.
 • 8 december: Dag van de meiden (Día de las Mozas). Met koebellen wordt veel lawaai gemaakt. In het dorp zijn gebak en andere streekproducten te koop.

RONDA

BERGROUTE NAAR RONDA

De A-366 slingert vanaf Guaro langs Tolox, Alozaina, Yunquera en El Burgo door een adembenemend mooi berglandschap naar Ronda, de bekendste stad van de Sierra de las Nieves. Iets voorbij El Burgo moet je zeker even stoppen bij de Mirador del Guarda Forestal links van de weg. Je hebt hier vanaf 900 meter hoogte een majestueus uitzicht over een groot deel van de Sierra de las Nieves.

>Lees alles over Ronda

YUNQUERA

ROMEINS-MOORS DORPJE

Bij Yunquera zijn huisjes gevonden uit de Romeinse tijd. De naam is dan ook afgeleid van het Latijnse woord Juncaria (rietweide). Het dorp van nu heeft met zijn smalle, steile straatjes nog helemaal de stijl uit de Moors-islamitische tijd (8e-15e eeuw). 500 meter buiten het dorp staat een mozarabisch (christelijk) kapelletje dat ooit via een tunnel verbonden was met de opvallend grote toren Torre Vigía aan de bergpas Las Abejas. Je hebt hier een weids uitzicht over de Sierra de las Nieves.

Vanuit Yunquera kun je excursies boeken, zoals canyoning.

> Meer informatie

Tradities

 • 16 juli: ‘El Traslado’, twee processies waarbij de heiligenbeelden Virgen del Carmen de la Ermita de Porticate en de Virgen del Carmen Grande, onderweg worden versierd met druiventrossen en jasmijnslingers, afgesloten met een maaltijd.
 • 15 augustus: Romería de Porticate – feestelijke bedevaart
 • 7 oktober: De patroonheiligen Virgen del Rosario en San Sebastián krijgen druiven aangeboden. De dag begint om 7 uur met een wandeling van biddende vrouwen en een ontbijt met churros, snoep en chocolade.

ACTIVITEITEN & TOURS

De Sierra de las Nieves is ideaal voor de sportieve avonturier. Je kunt diverse activiteiten boeken om het gebied te verkennen, zoals canyoning, grotten verkennen, routes per  4×4, (e-)mountainbiken, klimexcursies of paardrijden.

PLAN JE DAGTOCHT

Bekijk op de kaart waar alle dorpen liggen en plan je route. Ronda is het meest bekend en zeker de moeite waard. Onderweg van Guaro naar Ronda passeer je Tolox, Alozaina, Yunquera en El Burgo. Als je richting Marbella gaat kom je door Monda en het prachtig gelegen Ojén. Istán ligt aan een prachtig stuwmeer iets verderop. 
OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?