El Torcal

EL TORCAL

Spectaculair karstgebergte

Niet ver van Antequera vind je het natuurgebied El Torcal. In dit spectaculaire landschap kun je verschillende wandelroutes volgen.

HET BEZOEK

Het park ligt op ongeveer 1000 meter hoogte en je kunt het al zien liggen vanaf het dakterras van Casa Sonrisa. De dichtstbijzijnde plaats is Villanueva de la Concepción. Van daaruit rijd je over een geasfalteerde weg naar het bezoekerscentrum. Er zijn drie wandelroutes, met lengtes van 1,5 km, 2,5 km en 4,5 km. Bij het interessante bezoekerscentrum vind je een souvenirwinkel en sanitaire voorzieningen.

WAT IS EL TORCAL?

El Torcal is een karstgebergte, dat wil zeggen dat het bestaat uit kalksteen dat door erosie is vervormd. In de Jura was El Torcal een stuk zeebodem dat later tegelijk met de Alpen en de Pyreneeën omhoog werd geduwd. Hierna braken de rotsen in stukken (diaklazen) en vond er erosie plaats onder invloed van water en temperatuurverschillen. Dit leidde tot het ontstaan van drie types rotsen: oölieten, breccie en klastisch gesteente.

NATUUR

Behalve mooie rotsen zie je al snel vale gieren boven El Torcal. Met een beetje geluk kom je ook Spaanse steenbokken tegen. In het park komen veel wilde bloemen voor, zoals lelies, pioenrozen, rododendrons en dertig orchideeënsoorten. Alleen in El Torcal vind je de hagedisslang en de parelhagedis. Er leven ook dassen, wezels en allerlei knaagdieren.

OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?