Caminito del Rey

CAMINITO DEL REY

De gevaarlijkste wandeling ter wereld, zo staat de Caminito del Rey bij El Chorro nog steeds bekend. Sinds 2015 is het niet meer gevaarlijk maar nog wel spannend! Verken deze kloof die is uitgesleten door de rivier de Guadalhorce en geniet van een adembenemend mooi landschap.

HET PAD

Nadat het pad in 1905 werd geopend voor het personeel van de stuwdammen, kreeg het zijn naam doordat koning (=rey) Alfonso XIII er in 1921 overheen liep: het paadje van de koning, el caminito del rey. Later raakte het pad in verval. Nadat diverse wandelaars om het leven kwamen, werd het pad in 2000 gesloten. Na een modernisering ging het pad in 2015 weer open. Het nieuwe pad is elegant en avontuurlijk maar toch veilig. Alle bezoekers krijgen een helm te leen tegen vallend gesteente, op diverse plaatsen zijn camera’s geplaatst en er is gespecialiseerd personeel langs de route om eventuele problemen op te lossen.

De totale route is 7,7 kilometer, waarvan bijna 3 kilometer bestaat uit de hangende houten ‘loopplanken’. De route loopt door een afwisselend berglandschap: mediterrane struiken, bergen en prachtige doorkijkjes. In de lucht cirkelen vale gieren, soms wel tientallen bij elkaar! Omdat de wandeling alleen bergafwaarts wordt gelopen, is de wandeling eenvoudig en duurt niet veel meer dan 2 uur. Op de officiële website staat  3-4 uur. Bij het smalste deel kun je griezelen op een glazen platform. Kort daarna kom je op een doorzichtige, stalen hangbrug van 100 meter boven de rivier. Het glazen platform kun je vermijden, maar deze hangbrug moet je écht overheen!

Doordat het aantal toegangskaarten beperkt is, heeft de route zijn exclusieve karakter behouden. De meeste kaarten zijn al meer dan een maand van tevoren uitverkocht!

PRAKTISCHE INFORMATIE

De route is voor alle wandelaars eenvoudig. Alleen voor mensen met hoogtevrees of rolstoelen is deze route ongeschikt. Je moet namelijk af en toe een trap beklimmen. Bij slechte weersomstandigheden kun je door een tunnel toch een deel bezoeken. Alleen bij zeer slecht weer wordt de gehele route gesloten.

> Meer op de website Caminito del Rey (Engels).

TICKETS

Toegangskaarten zijn UITSLUITEND online te koop voor € 10 (2023). Het is op deze website ook mogelijk om de route met een gids te reserveren (Guided tour) en geld terug te vragen als deze is afgelast (Exchange by closing). Nadat je een datum en een tijd hebt gekozen, kun je er voor kiezen om de busrit naar het beginpunt erbij te boeken voor €2,50 (2023). Dit is noodzakelijk, omdat de wandeling alleen vanuit het noorden kan starten en de route terug alleen met de bus (of auto) kan worden afgelegd.

> Tickets kopen

MEEBRENGEN

  • Voldoende drinken en zonnebrandcrème. Het laatste deel van de wandeling, na de hangbrug, ligt vol in de Spaanse zon.
  • Toegangskaartje (op papier nodig in de bus terug voor de chauffeur, die knipt het buskaartje uit je papieren ticket) 
  • Voor kinderen een geldig legitimatiebewijs i.v.m. leeftijdscontrole

PARKEREN

  • Er wordt geadviseerd om een uur voor je gaat starten te parkeren bij het beginpunt van de Caminito del Rey. Dit is Acceso del Norte (dus niet bij Accesso del Sur, dit is het eindpunt in El Chorro). Bij het officiële bezoekerscentrum (Centro de Visitantes) is een groot parkeerterrein voor € 2. Daar is dan ook een pendelbus naar het beginpunt van de wandeling. 
  • Tip! We raden echte natuurliefhebbers aan om ter plaatse te onderzoeken of het nog steeds mogelijk is om te parkeren en te wandelen vanaf El Kiosco. Vanaf El Kiosco loop je namelijk een aantrekkelijke extra route van minimaal een half uur naar de plaats waar de ‘officiële’ Caminito del Rey begint.

Looproute vanaf parkeerplaats: 

  1. Vanaf het bezoekerscentrum: De pendelbus vanaf het bezoekerscentrum breng je rechtstreeks naar het beginpunt van de Caminito del Rey. 
  2. Vanaf El Kiosco: Direct rechts van El Kiosco bevindt zich een tunnel door een rots. Vanaf hier begint een prachtige wandeling van 2,7 kilometer naar het beginpunt van de Caminito del Rey. De route is met een paar bordjes aangegeven en loopt grotendeels langs de oever van de Guadalhorce tussen de bomen. Wij liepen deze route per ongeluk in februari 2020 op een mooie lentedag en kwamen niet één andere toerist tegen! Er hingen nog wat mistflarden langs de bergen, het was windstil, allerlei vogelgeluiden om ons heen… Paradijselijk! Na ruim een half uur wandelen kom je bij het beginpunt van de Caminito del Rey. 
  3. Vanaf een ander parkeerterrein: Tussen het bezoekerscentrum en El Kiosco bevindt zich nog een ander tunneltje in de rotswand. Vanaf deze tunnel is het nog ruim een kilometer (20 minuten) lopen naar het beginpunt van de Caminito del Rey.

Let op: De bussen van het eindpunt naar het beginpunt vertrekken vanaf een officiële bushalte in El Chorro en dus niet vanaf het eindpunt van de Caminito en ook niet vanaf het treinstation. De bus vertrekt elk half uur vanaf 9.00 tot 18.00 in de winter en tot 20:00 in de zomer. De bus kost zoals gezegd € 2,50 (2023). De busrit duurt ca. 20 minuten.

START VAN DE ROUTE

Bij het beginpunt van de Caminito del Rey krijg je een helm en een haarnetje uitgereikt en een uitleg in het Engels of Spaans. Op het toegangskaartje is de van tevoren gekozen toegangstijd vermeld. Hieraan wordt niet strikt vastgehouden; wij begonnen ca. een kwartier ’te vroeg’ en een andere keer een kwartier ’te laat’.

IN DE BUURT

In de buurt van El Chorro kun je ook lekker dobberen aan de strandjes bij de stuwmeren. Of breng een bezoek aan Bobastro, de ruïne van het hooggelegen hoofdkwartier van de Moors-Christelijke guerrillastrijder Omar ibn Hafsun (die leefde van ca. 850-917).

OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?