Guaro in 12 maanden

GUARO

Altijd wel iets te beleven

Casa Sonrisa ligt midden in het dorpje Guaro, een typisch Spaans dorp in Andalusië met ruim 2000 inwoners. In en rond het dorp is genoeg te beleven. Er is niets te merken van de vele toeristen die de Costa del Sol bezoeken.

JANUARI-FEBRUARI

Bloeiende amandelbomen

In deze tijd van het jaar bloeien in Guaro de amandelbomen. Een ideale tijd om te genieten van de prachtige roze bloesems. Eind januari organiseert de gemeente Guaro de Día del Almendro. Samen met een gids wandelen zo’n 1000 dorpsgenoten een mooie amandelbloesemroute, die eindigt op het dorpsplein met heerlijke amandelsoep.

Drie Koningen

Op 6 januari is het voor Spaanse kinderen de belangrijkste dag van het jaar: Drie Koningen. De dag ervoor is er een grote optocht, de Cabalgata de los Reyes. De 3 koningen rijden in prachtig versierde wagens en strooien snoepgoed. Net zoals bij Sinterklaas zetten de kinderen daarna de schoen.

Het weer

In de Sierra de las Nieves kan het af en toe sneeuwen in deze periode. Bij zonnig weer kun je vanaf Casa Sonrisa de besneeuwde bergtoppen zien. Gelukkig vriest het in Guaro zelf vrijwel nooit. In deze periode kan er regen vallen, maar de meeste dagen is het zonnig.

MAART - APRIL

Begin april staat het dorpsleven in Guaro, net zoals in de rest van Andalusië in het teken van Pasen. De Spanjaarden noemen dit de Semana Santa. Vanaf Witte donderdag tot en met Paaszondag zijn er processies. Daarna komen de families  samen in het dorp en genieten van een hapje en drankje op de vele terrasjes. 

Het weer

In maart en april is het in Guaro vaak zo’n 20 graden en kun je al lekker buiten eten, en ontbijten op het dakterras van Casa Sonrisa. Het is een ideale periode voor wandelaars. Op een zonnige dag ligt ook dagje strand zeker voor de hand. Toch kan het ook met Pasen nog wel regenen.

MEI - JUNI

Festival de Gastronomía

Op 1 mei vindt in Guaro het culinaire Festival de Gastronomía Sierra de las Nieves plaats. Alle cafés doen hun best om de lekkerste tapas op het menu te zetten.

Romería de San Isidro

Rond 15 mei is de Romería de San Isidro, een soort bedevaart. Een ossenwagen met een beeld van San Isidro vertrekt vanaf  het centrum van Guaro naar een kapelletje buiten het dorp. De dorpsbewoners volgen al zingend en dansend. Voor deze gelegenheid trekken ze hun mooiste flamencojurken aan. 

Het weer

In mei en juni is het al hoogzomer in Andalusië. Elke dag is de temperatuur ruim boven de 20 graden, met uitschieters boven de 30 graden

JULI - AUGUSTUS

Feria (kermis)

Augustus staat in het teken van de feria, die in Guaro plaatsvindt vanaf de laatste donderdag tot en met zondag van augustus. In het Nederlands betekent feria eigenlijk jaarmarkt, maar het is vooral een kermis die geopend wordt met een feestavond.

Festival de la Luna Flamenca

Omstreeks 20 juli wordt in Guaro een prestigieus flamencofestival georganiseerd: het Festival de la Luna Flamenca. Hoewel Guaro een klein dorp is, komen de belangrijkste flamenco-artiesten van Spanje er graag naar toe. 

Het weer

In de zomermaanden is het zeer warm in Andalusië. In steden als Córdoba en Sevilla ligt de temperatuur dicht tegen de 40 graden en vaak ook daarboven. In Guaro is het gelukkig een paar graden koeler. In Casa Sonrisa komt de airconditioning in deze periode goed van pas. 

SEPTEMBER - OKTOBER

Festival de la Luna Mora

In het tweede weekend van september vindt in Guaro een jaarlijks hoogtepunt plaats van de Andalusische cultuur: het Festival de la Luna Mora. Dit festival is in de hele regio bekend en het speelt zich vooral ‘s nachts af. Het hele dorp is verlicht met tienduizenden kaarsjes.

Het weer

Eigenlijk is het najaar misschien wel de lekkerste periode om vakantie te vieren: niet te warm en niet te koud. In oktober neemt de kans op regen iets toe, maar meestal is het zonnig en kun je zelfs nog naar het strand.

NOVEMBER -DECEMBER

Fiesta de las Mayordomas

Op 7 en 8 december viert men het Fiesta de las Mayordomas. Dit feest wordt al sinds 1854 gevierd met vuurwerk op het dorpsplein. Enkele jonge dames worden benoemd tot mayordoma, een soort hofdame van de Heilige Maagd. Deze rol houden ze het hele jaar. Ze lopen o.a. voorop bij de paasprocessies.

Levend kerstspel

De bevolking viert uitgebreid Kerstmis (Navidad). Vaak heeft de gemeente zijn eigen kerststalletje en de straten zijn feestelijk verlicht. De dorpsbewoners organiseren bovendien soms een levend kerstspel op het dorpsplein.

Het weer

In Zuid-Spanje valt in november de meeste neerslag. Toch is het zelfs dan meestal prachtig zonnig weer. Hoe dat kan? Als het regent, dan regent het soms flink. Maar daarna is het vaak nog dezelfde dag weer zonnig en warm.

OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?