Het dorp Guaro

GUARO

Casa Sonrisa ligt midden in het dorpje Guaro, een typisch Spaans dorp in Andalusië met ruim 2000 inwoners. In en rond het dorp is genoeg te beleven. Er is niets te merken van de vele toeristen die de Costa del Sol bezoeken.

VOORZIENINGEN

In Guaro kun je de meeste dingen die je nodig hebt wel kopen. En ook voor een hapje of drankje hoef je het dorp niet uit.

Inkopen doen

In Guaro vind je:

  • buurtsupermarktjes, zoals een Coviran bij Casa Sonrisa om de hoek (ook op zondagochtend open)
  • een echte bakker om de hoek en vers vlees bij de slager
  • de lokale markt op donderdagochtend 

Grotere supermarkten vind je in Coín (15 minuten rijden) en aan de rand van Marbella vind je een grote shopping mall, La Canãda met diverse kledingwinkels, elektronica, etc.

Café’s 

In Guaro vind je: 

  • veel kleine cafe’s die altijd wel tapas serveren of een maaltijd bereiden
  • Ook de flamencoclub Peña Flamenco serveert hapjes en maaltijden met het hele jaar door live optredens op diverse avonden
  • in het zeer Spaanse café Lord Cani aan het dorpsplein serveert Antonio voor weinig geld een menu of verrast je met heerlijke tapas.

Net buiten Guaro vind je een aantal ventas. Deze wegrestaurants bieden alleen s middags een menu del día aan. Voor een spotprijsje krijg je een authentiek menu van 3 gangen, inclusief een drankje. ’s Avonds eet je bij een Venta alleen à la carte.

Kaartje

Wil je weten welke voorzieningen er nog meer zijn?

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Guaro is een wit dorpje, waar je heerlijk door de straatjes kunt wandelen om zo het typische Spaanse leven te proeven. In de hoofdstraat van het dorp staat een 19e eeuwse olijfmolen die is ingericht als museum en als toeristenbureau, het Centro Cultural Al-Andalus. In het museum kun je o.a. olijfoliepersen zien en brochures krijgen over de Sierra de las Nieves. Die vind je ook in het gemeentehuis op het dorpsplein, el Ayuntamiento. Op zo'n 50 meter van Casa Sonrisa staat de kerk San Miguel Arcángel. Deze kerk werd in 1505 gebouwd. In de Burgeroorlog (1936-39) werd de kerk vernield en daarna weer hersteld. Ook aan je nachtrust is gedacht: de klok slaat alleen overdag.

FEESTEN EN CEREMONIES

Guaro heeft de eigen cultuur hoog in het vaandel staan. Het hele jaar door zijn er traditionele feesten, zoals de paasprocessies in de Semana Santa. Beroemd in de hele regio is het Festival de la Luna Mora in september.

IN BEWEGING

Het dorp bevindt zich aan de rand van het nationaal park Sierra de las Nieves. Het landschap is heuvelachtig met sinaasappel-, amandel- en olijfbomen. In het begin van het jaar staan de amandelbomen in bloei. De olijven worden tussen november en januari met de hand geplukt. In de coöperatie El Molino de Guaro wordt hier olijfolie van gemaakt. Rond Guaro zijn diverse wandelroutes, die je kunt vinden op de borden aan de rand van het dorp. Je kunt in de buurt mountainbikes of (elektrische) fietsen huren. Je moet wel gewend zijn om wat hoogtemeters te maken. In Guaro is een modern openluchtzwembad, dat in juli en augustus dagelijks geopend is. 

OOK ZO'N ZIN IN VAKANTIE?